torstai 31. tammikuuta 2013

Epävarmuutta ja hämmennystä

Vaa'alla pudotettuja kiloja tässä kuussa on pudonnut lähes neljä. Mikä on tietysti hyvä, mikäli on ylipainoa ja siitä kärsii ja haluaa eroon, mikä tietysti tilanne kohdallani olikin. 

Samaan aikaan tiedän, että kyseessä on ne helpot hötökilot, jotka nyt lähtee, kun jättää sokerin, juo vihreää teetä ja liikkuu säännöllisesti (olen jo vuosia juonut vihreää teetä ja liikkunut säännöllisesti). Vasta tämän jälkeen aletaan ottamaan erää ja tekemään todellista työtä. 

Edelleen painotan, että olemiseni ydintä ei määritä vaakalukemat. Ei sillä oikeasti minulle ole kauhean suurta merkitystä, paljonko vaaka näyttää (kunhan se on normaalipainon raameissa :) eli vähän vielä). Paljon paljon suuremmat kiksit saan siitä, mihin pystyn! Mutta jokainen mukana raahattava tuhra kilo kuitenkin joutaa jättää pois, kun ajatellaan esimerkiksi juoksemista, joten olen halukas viimeisistäkin luopumaan. 

Mutta yhtäkkiä tämän hyvän tuloksen äärellä syntyi epävarmuus. En ole nyt ollenkaan varma, että onko kaikkea sopivasti. Liikuntaa on ainakin riittävästi sen tiedän, mutta syömisen kanssa tunnen levottomuutta. Minulla ei ole mitään eroahdistusta sokerista ja valkoisesta viljasta enkä ole nälkäinen vaan koen epävarmuutta siitä, että mikä ruoka tai vaikka ruisleivän pala on ehdottomasti tarpeen ja mikä ihan varmasti ylimääräistä. En tiedä. 

Olen alkanut tutkia erilaisia (super)dieettejä (vaikka vastustan vahvasti jo pelkkää dieetti-sanaakin!) ja personal treinereitä. Tiedän ruuasta itsekin yhtä ja toista (koska olen opiskellut sitä omaehtoisesti ties mistä netistä, lehdistä, kirjoista jne. alemman korkeakoulututkinnon verran), mutta pitkäjännitteisyyteni ei riitä siihen, että perehtyisin riittävästi laskeakseni (joo kalorit vielä menis) sisällöt kohdilleen (montako grammaa proteiiniä mahdoin saada tänään... ei aavistustakaan! jokusen!). 

Eli olen alkanut epäillä, että tarvitsen jonkun joka laskee minulle niitä valmiiksi. Joku sanoo minulle, että paljonko ja mitä mun pitää syödä... Ei sen takia, että saisin optimaalisen tuloksen (no tietty vähän senkin takia) vaan sen vuoksi, että saisin tietää teenkö tämän oikein! Oikein elimistöni ja itsein kannalta. Että jospa ruokailua muuttamalla saisinkin elimistöni voimaan vielä paremmin. 

Sitten on vielä kaikki se, mitä olen mieltä ruuasta. Missä ja miten se on tuotettu, mitä se sisältää kaikkinensa. Joutuisin ehkä muuttamaan asennettani lihaan (sallivammaksi)... ja tekemään kompromisseja, jos joku muu kertoisi, mitä minun pitää syödä.  

En etsi niistä ruokaohjeista kuitenkaan ensisijaisesti nopeaa painonpudotusta vaan enemmän sitä terveellisen ruuan mallia, jonka uskon (luulen) hallitsevani. Ei minua harmita, jos huomaan, että en ole ollut oikeassa, koska haluan tietää sen oikean. En myöskään koe, että rahani menisivät hukkaan, jos huomaisin toisen opastuksella olleeni oikeassa. 
Menen nyt näin eteenpäin ja jossain vaiheessa haen apua. Jostakin. Tänään ja nyt juuri kuitenkin hyvä ja kevyt olo! Aamulla tunnin vesijuoksu ja nyt melkein harmittaa, että päivän liikunta on jo suoritettu. Onneksi on koira, joka reippasti etenee vaikka kuinka kauan. Kunnolla liikkumaankin pääsee, mikäli into kasvaa tässä illan mittaan vielä suuremmaksi.

tAamu mietintämyssy päässä

6 kommenttia:

 1. Mä olen myös miettinyt ruokaa ja ravintoa viime päivinä. Olen ollut muutaman päivän kotona flunssan kourissa. On ollut pelottavaa huomata miten tavallisten rutiinien puute, huono olo ja liika aika on heti huonontanut syömäni ravinnon laatua. Ja valitettavasti lisännyt määrää.
  En ole jaksanut tai viitsinyt nähdä yhtään vaivaa ravinnon laadun eteen, eli melkein pelkillä hiilareilla on sairastettu.
  Ja seurauksena on raskaampi olo ja turvonnut vatsa. Ja mä kun luulin olevani jo paljon fiksumpi...

  Kaikki tää on siis saanut tajuamaan miten "tässä" iässä haluan alkaa yhä enemmän kiinnittämään ravinnon laatuun huomiota kun vihdoin halua kohdella itseäni paremmin. Välttäen silti kaikkea fanaattisuutta!

  Eli oli kiva taas lukea sun mietintöjä ja odotan jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sairastaminen on mullakin kova koetinkivi aina (onneksi olen nyt saanut olla terveenä). Mutta ennen ei edes välttämättä huomannut niitä huonoja oloja, jotka hötöhiilareista tulee, joten ollaanhan me vaikka kuinka pitkällä, kun nyt ne huomataan ja otetaan opiksi!

   Tervehtymistä!

   Poista
 2. Koska halaut tietää missä ruoka on tuotettu ja mitä se pitää sisällään, käyppä lainaamassa Mats-Eric Nilssonin kirja "Petos lautasella" kirjastosta ja lue se. Se kertoo paljon asioita ruoasta ja paljastaa niiden sisällön. Kirjan luettuasi tiedät, mihin kannattaa ruokaostoksia tehdessä kiinnittää huomiota.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omistan kyseisen kirjan ja muutaman muunkin samasta aihepiiristä :) Kauhean fanaattinen en näissä asioissa kuitenkaan ole, mutta mieluummin syön tiedostavasti kuin mitä vain. Alusta asti tehdystä ruuasta tietää, mitä se sisältää. Ja ruuan alkuperästähän meillä ei ole oikeasti kuin jonkun sana, jos niinku epäluuloiseksi haluaa heittäytyä. Jossain (ei tule nyt lähde mieleen, mutta jos kaivelen niin todennäköisesti löydän senkin) oli, että suomalaiset ovat maailman epäluuloisin kansa :)

   Poista
 3. Hieno pudotus! Ei ne höttökilotkaan lähde, ellei niiden eteen tee töitä.

  Toisaaltahan epävarmuusolo voi olla sitäkin, että kun on pitkälle kulkenut, niin tulee jonkinlainen ahdistus siitä, että mitä sitten, kun on tavallaan perillä. Kun on liikkumiset ja syömiset hallinnassa, niin mitä sitten voisi työstää. No paremmaksi niitä ja mikä on paremmaksi ja mikä on riittävää ja mikä tarpeellista... Haastavaa pohtia näitä. :)

  Minulla on ollut tänään sellainen epämukavuusolo siitä, mitä teen ja miten. Olen miettinyt, mikä on omalla kohdallani tarpeen ja mihin voin pyrkiä. Helpommalta tuntuisi, että joku ohjaisi ja ohjeistaisi. Yksinpähkäily on toisinaan uuvuttavaa, vaikka pidänkin vapaudesta valita ja toimia itse, yksin.

  Aurinkoista helmikuun ensimmäistä viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen nyt nähnyt läheltä pari sellaista muutosta, että tiedän, että mahdollista on ihan oikeasti melkein mikä vaan. Vaikka kovaa työtä on tehtykin lähipiirissä niin silti tulokset on aivan käsittämättömät. Kumpikin sai viime metreillä PT-tukea niin treeneihin kuin ruokavalioonkin. Se pisti miettimään.

   Minun epämukavuusolooni lääke on edetä tästä vielä ryhdikkäämpään elämään. Vkonloppuna leivottu laskiaispullia ja tietäähän sen miten siinä kävi... Eli ihan kunnossa tuo ruokailupuoli ei totisesti mulla vielä ole.

   Aurinkoa, ihana Kaneli <3

   Poista